Ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvitaan sekä tehokkaita paikallisia toimia että maailmanlaajuista sopimista, arvioi Intian ympäristö- ja metsäministeri Jayanthi Natarajan Koli Forumissa keskiviikkona.

Natarajan vastasi kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n puheenjohtajan, tohtori Rajendra Pachaurin videopuheenvuorossa Koli Forumin osanottajille esittämään kysymykseen, pitäisikö pyrkimys globaaliin ilmastosopimukseen unohtaa ja keskittyä paikallistason ratkaisuihin. Pachauri ilmaisi pettymyksensä siihen, ettei kattavaa sopimusta ole saatu aikaan yli 20 vuoden keskustelusta huolimatta.  

Kolille kokoontuneet kansainväliset biotalouden asiantuntijat eivät olleet valmiita luopumaan sopimustiestä, mutta painottivat aiempaa vahvemmin paikallistason ratkaisuja. Asiantuntijoiden mielestä myös biotalous käsitteenä kaipaa nykyistä tarkempaa määrittelyä kansainvälisesti.

92,7 prosenttia Kolille kokoontuneista asiantuntijoista valitsisi paikallistason ratkaisut, jos etusijalle olisi asetettava näistä vaihtoehdoista vain toinen. 7,3 prosenttia vaikuttajista jäisi odottamaan maailmanlaajuista ratkaisua.

Suomen ympäristöministeri Ville Niinistö kiitti Pohjois-Karjalan alueellisia panostuksia metsäosaamiseen ja resurssitehokkaaseen biotalouteen.

– Ilmastonmuutoksen hinta nousee kaiken aikaa. Ei pidä ajatella liian vaatimattomasti, ollaan samaan aikaan paikallisia ja avoimia koko maailmalle. Näiden ratkaisujen kysyntä Kiinassa ja Intiassa on todella suurta, Niinistö muistutti.

Intia ei ole ministeri Natarajanin mukaan päässyt hyötymään luonnonvaroista samoin kuin vauraat länsimaat, joiden kasvu on perustunut luonnonvarojen tuhlailevaan käyttöön. Intiassa on jo edetty paikallisten ja alueellisten tekojen avulla. Nyt länsimailla olisi ministeri Natarajanin mukaan tilaisuus ja syy auttaa Intiaa siirtymään globaaleiden tavoitteiden suuntaan.  Intian asukasmäärä on 1,2 miljardia ja heistä 300 miljoonaa elää köyhyysrajan alapuolella. 

Suomella on Niinistön mukaan paljon tarjottavaa intialaisten elintason parantamiseen, mutta ratkaisujen tulee olla sellaisia, että niitä on vara toteuttaa. 

Sitran yliasiamies Mikko Kosonen korosti, että ratkaisut syntyvät aina paikallisesti.

– Suomella on loistavat mahdollisuudet tuoda markkinoille ratkaisuja, joille on maailmanlaajuista kysyntää, hän sanoi.

Sekä Niinistö että Kosonen korostivat taloudellisen kasvun merkitystä köyhyyden vähentämisessä ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vahvistamisessa globaalisti. Heidän mukaansa keskeinen kysymys kuitenkin kuuluu, millaista kasvua tavoitellaan.

– On monia elämänlaatua parantavia teknologiapohjaisia palveluja, jotka eivät kuluta luonnonvaroja kuten perinteinen tuotanto. Esimerkiksi ennakoivassa terveydenhuollossa ja muissa hyvinvointipalveluissa on  suuria kasvun mahdollisuuksia, Kosonen totesi.

Pachaurin kysymykseen globaalin ja paikallisen ilmastonmuutoksen torjunnan painotuksista vastasi myös Koli Forumin keskeinen vaikuttaja, hovioikeudenneuvos Pekka Hallberg.

– On suuri tarve kehittää kansainvälisiä pelisääntöjä, mutta ne ovat kiven alla. On edettävä kahta tietä. Toimivat paikalliset ratkaisut voivat myös olla yksinkertaisia, esimerkiksi määräaikaiset päästöluvat ovat tuoneet hyviä tuloksia vesiensuojelussa, Hallberg huomautti.

Kolmas kansainvälinen Koli Forum keskittyy metsän ja veden merkitykseen kestävän ja kilpailukykyisen biotalouden avaintekijöinä. Joka toinen vuosi järjestettävä kutsutilaisuus yhdistää tieteen, talouden ja politiikan vaikuttajia hakemaan uutta tietoa, näkökulmia ja linjauksia luonnonvarat huomioon ottavan kehityksen tueksi pitkälle tulevaisuuteen.

Lisätietoja Koli Forum:
Liisa Tahvanainen Koli Forum pääsihteeri, +358 50 541 7337

Tarjolla valokuva STT-Lehtikuvalta:

Koli Forum/Jaakko Kilpiäinen

Intian ympäristö- ja metsäministeri Jayanthi Natarajan ja Suomen ympäristöministeri Ville Niinistö Koli Forumissa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone